Interviuri

De vorbă cu Radu Prisada

11/04/2015

– Cum te-ai îndrăgostit de pian? Când ai cântat pentru prima dată?
– M-am îndrăgostit de pian şi de muzică în general de mic copil; am crescut într-un mediu în care muzica clasică era la ordinea zilei. Bunica mea a fost profesoară de vioară, fapt care m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea pe plan muzical. Aveam 6 ani când am învăţat să cânt la pian.
M-am îndrăgostit de el ascultând mult, încercând să-mi fac o cultură muzicală bogată; m-a atras din prima clipă.

– Cum te-ai defini?
– Aş putea spune că sunt bun ascultător şi un mare meloman- un iubitor al muzicii bune şi frumoase. Din punct de vedere profesional, toată lumea îmi spune că sunt foarte serios, muncitor, perseverent şi ascultător.

– Profesorul îţi pune în faţă două piese de nivelul tău. După ce criteriu îţi alegi repertoriul?
– Nu am un criteriu special, în general ascult piesele mai întâi, mă uit peste partitură, văd ce probleme de tehnică ridică şi analizez. De obicei aleg piesele după starea mea şi, evident, după muzicalitatea lor. De asemenea cer sfatul profesoarei mele când chiar nu ştiu ce să aleg.

– Ce NU îţi place să studiezi la pian?
– Ce nu îmi place… Uneori nu-mi place să studiez pasajele de tehnică. Nu e neapărat vorba de o neplăcere, ci mai mult de o grijă foarte mare pe care o am referitoare la acurateţe şi tehnică. Îmi doresc aşa de mult să reuşesc, încât nu mă mai gândesc la neplăcerile respectivelor pasaje.

– Dacă ai putea intra într-un manual de istorie a muzicii, în ce epocă te-ai opri şi cu ce compozitor ai discuta?
– Aş discuta cu Mozart, fără doar şi poate. Este unul dintre compozitorii pe care îi cânt cu cel mai mare drag; îl studiez şi încerc să îi înţeleg creaţia. Muzica lui Mozart, denumit „micul geniu”, mi se pare pe cât de simplă la prima vedere, pe atât de complicată când încerci să intri în amănunt. Chiar mi-ar plăcea să am un dialog cu Mozart, să îl ascult, să am onoarea de a sta în faţa unui mare compozitor.

– Operă preferată?
– Studiul transcendental „Harmonies du soir” de Franz Liszt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *