Nescrise...

Ce vezi de sus

10/25/2017

Te iubesc, Paul.
Se vedea din turnul bisericii. Pe un perete. Din centrul orașului. Cer gri, clădiri înghesuite, gândul că în curând trebuie să pleci, culorile de toamnă și mâinile tale strânse în jurul meu. Artă de stradă și o declarație ce se vede de la zeci de metri înălțime. Paul, tu știi că ea te iubește?
Poate că te așteaptă la gară, te strânge în brațe când ajungi, te sună, adoarme cu gândul la tine, se trezește tot cu gândul la tine. Poate că vă planificați nunta împreună, poate că ea știe ce rochie vrea și care ar fi cel mai potrivit decor pentru restaurant. Poate că tu vii acasă cu flori, ești de modă veche și îi săruți mâna pe stradă și poate îi dai mult din timpul tău. Poate că învățați iertarea împreună, râdeți mult și vă tachinați. Poate a fost ziua ta și ea și-a pecetluit dragostea pe un perete pe care tu îl vezi în fiecare dimineață de la fereastră. Sau e chiar peretele casei ei. Ești binecuvântat dacă faptele ei s-au dovedit vrednice de a fi scrise. Poate că, într-adevăr, ea te iubește, Paul

6:47 Am ajuns.
6:58 Se pregătește de plecare…
7:00 A plecat…

Eu urăsc plecările. Parcă bucata de cer care e deasupra noastră îmi apasă pieptul atunci când mă îmbrățișează înainte de plecare. Și închid ochii pentru ca sărutările să nu se piardă. Și lipsa apasă și sufocă. Urăsc să-l văd plecând atunci când știu că pleacă pentru mai multe zile. Urăsc să nu-l am prin preajmă, să nu-l aud râzând, să nu-l văd… Mie mi-e teamă să spun te iubesc. Pentru că încă nu știu să iert, nu știu să rabd, să mă stăpânesc. Eu vreau să vadă fapte, nu slove.

Vreau să știi că te iubesc și atunci când nu mai vezi cuvintele. Vreau să simți că te iubesc.

Paul, oricine ai fi, dragostea ei pentru tine a ajuns artă. Un perete cenușiu, o stradă cenușie, o toamnă cu griuri colorate. Pentru că arta se naște atunci când ceva este diferit în tot cenușiul zilei. Atunci când faptele vorbesc, atunci când ochii spun cuvinte și mâinile pecetluiesc jurăminte. Și când faci ceva cu inima pentru altă inimă, faci artă. Am vorbit mult despre dragoste. Am auzit de ea. Am judecat-o. Am admirat-o. Am știut de ea. Dar nu am cunoscut-o. Pentru că întotdeauna suntem experți. Niciodată specialiști. Dăm sfaturi, ne dăm cu părerea, iar când se schimbă rolurile și trebuie noi să facem… o dăm în bară.
Paul, poate că ea a știut că ceea ce scrie pe perete se vede din turnul bisericii. Inima ta știe? Simte? Vede? Aude?

Iubitule, nu știu dacă aș scrie undeva că te iubesc. Nu știu dacă aș construi un monument ca să îți aducă aminte de dragostea pe care ți-am promis-o. Ar fi mult prea ușor. M-ar costa timp, bani, dar nu m-ar costa renunțarea. Pentru că trebuie să renunț la mine pentru tine. Tu ai nevoie de iubire, de un ajutor potrivit. Vreau să te simți iubit și vreau să știi că întotdeauna cineva te așteaptă acasă chiar și atunci când nu scrie nicăieri, chiar și atunci când ești prea ostenit ca să mai cauți. Trăiesc ziua în care mă opresc din a face cuvintele să sune bine. Trăiesc ziua în care dovedesc tot ceea ce aș vrea să spun. Și nu e deloc ușor. Cu toate astea, mai vreau zile cu tine. Vreau ziua de mâine, vreau să ofer iubirea mai mult decât ieri, mai curată, mai adâncă. Și, poate că într-o zi, după ce ai văzut de sus, de jos, din dreapta, din stânga că te iubesc, am să scriu și eu pe un perete ca să afle toți că, într-adevăr… te iubesc, binecuvântare

Fotografie: Ciprian Moldovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *